SEO Vaka Analizi 2 : Bir Ayda 4.Sıra
SEO Vaka Analizi 1 : Metaların Gücü başlıklı makalemizde SEO Vaka analizi serimizin ilk paylaşımını yapmıştık. Bu makalemizde ise serimizim ikinci paylaşımını yapmak üzere, SEO danışmanlığını yapmakta olduğumuz bir müşterimizin, zorlu bir kelimede nasıl ilk sayfaya, hatta 4. – 5. pozisyonlara geldiğini anlatacağız. Faydalı olması dileriz. Sorularınız ya da eklemek istedikleriniz var ise makalemizi okuduktan sonra yorum alanından bize yazabilirsiniz.
SEO Vaka Analizimize Dair Ön Bilgiler
- Müşteri Sektörü : E-Ticaret – Fiziki Ürün Satışı
- Kelime Hacmi : Aylık +5 K, alt kelimeleri ile beraber aylık +10K
- Rekabet: İlk sayfada genelde Trendyol, HepsiBurada, N11 gibi büyük pazaryerleri bulunmakta olup 5.10 pozisyonlarda bizimkisi gibi 2 butik site daha vardı.
- Niş bir ürün alanı olduğu için, aranma hacmine kıyasla rekabeti zor denilebilir, toplu satılan bir ürün olması sebebi ile de dönüşümler oldukça yüksektir.
SEO Uygulama Öncesi Neler Yaptık?
Müşterimiz ile üç farklı ana ürün grubunda çalışmak üzere anlaştık. Bu vaka analizindeki ürün grubu da bunlardan birisi ve mevsimsel nedenler ile öncelikli olanıydı.
Öncelikle teknik SEO, içerik kalitesi ve kullanıcı deneyimi gibi faktörlere göre genel sayfa kalitesi ve iç SEO durumunu analiz ettik. Bu analizde tespit ettiğimiz önemli hatalar:
- SEO metaları rakiplere kıyasla zayıftı, kritik anahtar kelimeler hedeflenmemişti. Ayrıca çok sönük, yüksek TO sağlayacak şekilde tıklamaya teşvik edici değildi.
- Tüm rakipler ürün kategori sayfalarını SEO odaklı metinlerle beslerken, bizim sitemizde böyle metinler yoktu.
- Ürün kategori sayfalarında sayfa etkileşim ve sayfada kalma süresini arttıracak, aynı zamanda kullanıcıya daha iyi bir deneyim yaşatacak filtrelemeler, banner alanları vs. çok yetersizdi.
- Rakiplerle kıyasladğımızda ürün sıralamaları daha özensiz, müşteriyi sipariş vermeye teşvik edici kampanyalar da yoktu.
- Mevcut Schema yapısında hatalar ve e-ticaret sitesinde olması gereken kritik Schema öğelerinde eksikler vardı.
- İç linklemeler PR aktarımını çok hatalı yapıyordu.
- İç linklemelere ilaveten site içi rekabet oluşturucu sayfalar vardı, bu da site içi otorite aktarımını adeta katlediyordu.
- Blog tarafı pasifti, yıllar öncesinden kalma kalitesiz içerikler vardı.
- Sitemap yapısı eski ve artık geçerli olmayan yapıdaydı. Last mod ve priortiy gibi geçerliliğini kaybetmiş öğeler vardı ve bunlar Console’da da hata veriyordu.
- Yıllar öncesinden kalma değersiz ve işe yaramaz kurumsal ya da deneme sayfaları vardı. Bunlar da hem iç linkleme yapısında gereksiz pr aktarımı alıyordu, hem de çok göze çarpan yerlerden linklendiği için potansiyel müşteriye kötü imaj veriyordu.
- Alt kelimelerden pek çoğu hiç bir şekilde hedeflenemiyordu.
- Sitenin EEAT tarafı yok denecek kadar zayıftı. Bununla ilgili neler yapabileceğimize baktık. Kurumsal sayfalar, sosyal medya ve haritalarla bazı farklı dijital plaformlarla ilgili fikirler geliştirdik.
- Console’da başka pek çok hatalar vardı, (404, düzgün taramaya engel farklı yazılımsal sorunlar, mobil görüntülenme sorunları vs.) bunlardan ilk etapta kritik olanları not ettik.
- Backlink ağını inceledik: Spam backlink yoktu, fakat güçlü bir backlink ağı teşkil edecek backlinkler de yoktu, bu tarafı güçlendirmemiz gerektiğini tespit ettik.
- Manuel kontrollerimizi tamamladıktan sonra Screaming Frog, Ahrefs ve Semrsuh audit araçlarına da gözümüzden kaçan ya da manuel inceleme ile göremeyeceğimiz farklı önemli kriterler var mı diye baktık.
SEO Uygulamaları Sürecinde Neler Yaptık?
İÇ SEO & Kullanıcı Deneyimi İyileştirmeleri
- Öncelikle anasayfa + hedeflenen alt sayfalara tüm kritik alt kelimelere hitap edecek içerik ve alt başlıkları ekledik. Alt kategoriler, filtre yapıları, Schema ve meta yapılarını buna göre düzenledik. Bunları yaparken sitenin ürün portföyünü ve imajını da göz ardı etmedik ve sırf SEO için işe yarasın diye, firmanın imajını zedeleyecek, tabir-i caizse “laf olsun torba dolsun” makaleleri eklemedik.
- Kullanıcı deneyimini iyileştirecek, trafiğin sayfa ile etkileşim ve sayfada kalmasını arttıracak düzenlemler yaptık. Trafik davranışlarını takip ettik ve işe yaramıştı.
- Yaptığımız meta değişimleri sayesinde SERP TO kayda değer seviyede artmıştı.
- İç linkleme hiyerarşisini düzenledik. Artık site içi pr aktarımımız daha doğru şekilde aktarılmaktadır.
- Sitemap yapısını ve içeriğini, tarama bütçesini gözeterek revize ettik.
- Gereksiz, spam riski teşkil edecek tüm sayfaları kaldırdık, SEO değeri olmayan sayfalara noindex verdik.
- Page (Sayfalama) yapısında olan kategori, etiket gibi sayfa tiplerinde sadece ilk sayfanın indekslenmesi için gerekli teknik SEO düzenlemesini sağladık.
- Satınalma öncesi müşteri sorgularını keşfettik ve okuru tatmin edici uzunluk ve kalitede bloglar girdik. Bu bloglarda en can alıcı noktalarında ürün kategori sayfamıza metin ve görsellerle yönlendirmeler yaptık. Aynı şekilde keyword iç linklemeler ile de PR aktarımımızı ürün kategorimize verdik. Anasayfamıza da son blogları yerleştirdik. Yani her e-ticaret ya da kurumsal sitede olması gerektiği gibi, blog ile ticari tarafı kaynaştırdık.
- EEAT kapsamında iyileştirmeler yaptık. Hakkımızda, İletişim gibi kurumsal sayfaları revize ettik, ayrıca Google maps, sosyal ağlar gibi dış kaynaklarda da ufak optimizasyonlar yaptık.
- Komple bir kopya içerik kontrolü yaptık. Sözleşme, gizlilik şartları gibi tespit edilen kopya içerikleri özgünleştirdik.
- Sitenin en kritik sayfalarında çok alakasız öğeler vardı (kargo takip modülü gibi) bunları kaldırdık ve olması gereken müşteri sipariş yönetimi sayfasına taşıdık.
- Console’da çok fazla 404 hatası vardı. Bunun sebebi ise çok sık url değiştirilmiş (ürün başlıgı değişince url de değişmiş, yazılım otomatik 301 atamadıgı için de sürekli olarak sayfalar 404 e düşmüş). Bununla ilgili hemen bir redirecrt listesi çıkardık ve gerekli 301leri yaparak, otorite kazanıp sıralama hatta trafik alan ve bilinçsizce hiç edilen bu sayfaların gücünü siteye tekrar kazandırdık. Benzer durum olmaması adına yazılım tarafına gerekli talimatları verdik.
- Sitede kullanıcı deneyimini bozan, siteyi kalitesiz gösteren önemli CSS hataları vardı, yazılımcıya bilgi vererek çözmesini sağladık.
- Ürünlerde duplicate içerik soruları vardı, bunları giderdik.
- Eski ve güncellenmeyen bir yazılım olması nedeni ile Breadcrumg gibi kritik teknik seo eksikleri vardı, bu gibi eksikleri tamamladık, hataları revize ettik.
- Sitenin anasayfası daha pek çok ufak tefek ama birleşince bir enkaza dönüşen hatalar ile doluydu, anasayfayı baştan yarattık. Anasayfada hedeflenen ürün gruplarına yönelik bileşenleri ve iç linklemeleri arttırdık.
- Footer alanında Google plus gibi tarihe karışmış dış linklerden tutun da, 10 yıl öncesinin SEO tekniklerinden kalma spam iç linklemeler vardı, kaldırdık.
- Gelen trafiğe güven verecek bazı kullanıcı deneyimi iyileştirici ilaveler daha yaptık.
- Tespit edilen eksik meta ve schema öğelerinden, e-ticaret siteleri için önemli olanları ekledik.
- Tüm bu çalışmaları bir kaç daha spesiyel dokunuş ile süsledik 🙂
- Yapılan revizyonlara hızlı tepki almak için, bilinçli organik etkileşimler ile trafiği destekledik. Ayrıca hali hazırdaki Google ADS kampanyalarına ilaveler yaptık.
Backlink Desteği
- Portföyümüzdeki katkı değeri yüksek tanıtım yazısı çalışmaları ile, sitenin backlink ağını güçlendirdik. Bunu yaparken direkt olarak hedef kelime kullanım oranımız %0 dı. %50 alt kelime (kelime + …., ya da …. + kelime, ya da …. kelime ….) %50 oranında ise açık bağlantı şeklinde uygulama yaptık.
- Backlink çalışmalarında tanıtım değil, %100 bilgi verici makale üslubu kullandık. Yani site içeriğimize girdiğimiz bloglara benzer, bu ürünleri satın almadan önce yapılan sorguları hedefledik.
- Tanıtım yazısı çalışmalarında, içerikler bizim kendi blogumuza girenler kadar kaliteli, görsel destekliydi.
Sonuç
- Kısa sürede 2. 3. sayfalarda dolaşan önemli bir kelimede ilk 4 e yükseldik.
- Alt kelimelerde, hatta bu kelime ile alakasız diğer ürün gruplarında da olumlu değişimler gözlemledik.
- Blog trafiği almaya başladık.
- Müşterimiz ile uzun vadeli çalışmaya devam etme kararı aldık.
- Müşterimiz bizden önce aldıgı 300-500 tllik iç seo paketerinin neden işe yaramadığını müşterimiz daha iyi anladı. (Çünkü iç seo 10 incelenip, 3-5 eklenti kurulup bir kaç hazır ayar yapılarak 2 saatte tamamlanacak bir işlem değildir. )
Bundan Sonrası İçin Planlamalarımız
- Sosyal medya trafiğinin önemini biliyoruz; rekabette daha da güçlenmek için oradan destek almamız gerektiğini de. Bu bağlamda sosyal medya tarafına odaklanacağız.
- Ayrıca arama sonuçlarında markanın hali hazırda isminin geçtiği, olumlu – olumsuz imaj çizen çeşitli platformlar için harekete geçip mümkün mertebe imaj güçlendirmesi yapmayı planlıyoruz Henüz marka adının geçmediği platformlarda ise olumlu bir imaj yaratma yönünde hamleler yapacağız. Bu platformlara örnek :Şikayetvar, sözlükler, forumlar vb. gibi düşünebiliriz.
- Rakiplerden ilham alıp üzerine katarak geliştirdiğimiz çeşitli kampanyaları devreye alarak satışa teşvik etmeyi, mevcut dönüşüm oranını arttırmayı hedefleyen satış taraflı geliştirmeleri de planladık. Bunları hayata geçireceğiz, ayrıca yine rakiplerde gördüğümüz bazı ürün eksiklerimizi de İşletmeye bildirdik. Kısacası sadece SEO değil aynı zamanda ticari anlamda da verimli öneriler geliştirmeye devam etmekteyiz.
- Analizlerimize devam edeceğiz. SEO bir süreçtir ve yapılan her değişiklik, olumlu-olumsuz yeni sonuçlar demektir. Sonraki süreçte yükselişlerimizden yeni potansiyellerimizi keşfetmeye, düşüşlerden ise ders çıkarmaya, ve sonraki hamlelerimizi bu yeni sonuçlara göre yapmaya devam edeceğiz.