SEO Blogu

Moz Spam Score Nasıl Düşer?

Moz Spam Score Nasil Duser

Spam Score düşürme ile ilgili detaylara geçmeden önce iki terimi iyi kavrammaız gerekmektedir : Spam Score ve disavow.

Spam Score Nedir?

Tam Türkçesi spam puanı olan bu skor, bir web sitesinin veya bir sayfanın potansiyel spam olma olasılığını ölçen bir metriktir. Bu değer MOZ tarafından geliştirilmiştir. MOZ’a göre yüksek spam puanına sahip bir site, arama motorlarında sıralamalarda düşüş yaşayabilir.

Disavow Nedir?

Disavow, web sitenizin Google’daki arama sonuçlarında olumsuz etkisi olduğunu düşündüğünüz belirli backlinkleri reddetmenizi sağlayan bir Google aracıdır. Bu işlem, Google’a belirli backlinklerin hesaba katılmaması veya olumsuz etkilerini azaltması için sinyal verir. Bu sayede sitenizin arama motoru sıralamalarını koruyabilir veya iyileştirebilirsiniz.

Disavow Spam Skorunu Düşürür mü?

disavow

Bu makale ile disavow ve spam puanı hakkında önemli bir  yanlış bilgiyi düzeltmek istiyoruz: Backlinklerinizi disavow aracı ile reddetmek, spam puanınızı düşürmez.

Yukarıda spam score ve disavow terimlerini açırlarken, kırmızı renk ile vurguladığımız üzere  spam puanı aslında MOZ’un web sitenize verdiği bir değerdir. disavow işlemi ise Google tarafından sağlanan bir araç üzerinden yapılmaktadır.

Bu durumdan çıkan sonuç şudur: Spam puanının Google ile bir ilişkisi yoktur (Google’ın verdiği resmi bir spam puanı yoktur) ve MOZ’un da disavow aracı ile reddettiğiniz linklerden haberi yoktur. Yani, linkleri reddettiğinizde, MOZ “Bu linkleri reddetmişler, dolayısıyla bunları backlink olarak hesaba katmayalım” demez, diyemez.

Kısacası, disavow işlemi sadece bu linklerin Google performansınıza zarar vermesini önler. Ancak, spam puanını düşürmek için öncelikle spam skorunuzu arttıran sebepleri tespit etmeniz gerekmektedir. MOZ, tam 27 farklı metrik sunmaktadır ve spam puanınızı düşürmek için bu metrikleri incelemeniz gerekmektedir. Bu işlem birkaç günlük değil, uzun bir süreç gerektirir.

Spam Skoru Nasıl Düşürülür?

moz spam skor nedir
Backlink ağınızdaki spam siteler, spam puanınızı belirleyen faktörlerden sadece birisidir. Ancak, spam puanını düşürmek için tek yapmanız gereken şey backlink yapınızı düzeltmek değildir. Binlerce spam linki içeren sitelerde bile spam puanı düşük olanlar mevcuttur. Yukarıda belirtildiği üzere MOZ spam skoru belirlerken tam 27 farklı sinyali kullanmaktadır. İşte o sinyaller:
  1. Sayfa sayısının düşük olması: Web sitemizde sadece az sayıda sayfa bulundu. Bu, doğal olarak bir problem değildir, ancak birçok spam sitesinde az sayıda sayfa bulunmasıyla ilişkilidir.
  2. Spam alan adlarıyla ilişkili TLD’ler: Bazı üst düzey alan adları (.download, .stream, .win, .biz gibi), spam siteleriyle daha sık ilişkilendirilir.
  3. Alan adı uzunluğu: Alt alan adı ve kök alan adının uzunluğu, spam sitelerinde kullanılanlarla benzerdir.
  4. Alan adında rakamların bulunması: Alan adında sayısal karakterlerin bulunması genellikle spam siteleriyle ilişkilendirilir.
  5. Google Font API’nın mevcut olması: Özel fontlar (örneğin, Google Font API) kullanmayan alan adları genellikle spam siteleri olabilir. Bu özel font özelliğinin eksikliği, bulduğumuz spam sitelerinde yaygındı.
  6. Google Tag Manager’ın mevcut olmaması: Google Tag Manager neredeyse hiç spam sitelerinde bulunmaz.
  7. Doubleclick’in mevcut olması: Doubleclick reklam etiketi neredeyse hiç spam sitelerinde bulunmaz.
  8. Telefon numarasının mevcut olması: Spam siteleri nadiren gerçek telefon numaralarını sayfalarında belirtirler.
  9. LinkedIn’e bağlantıların bulunması: Neredeyse hiçbir spam sitesinin ilişkilendirilmiş bir LinkedIn sayfası yoktur; bu nedenle bu özelliğin eksikliği spam ile ilişkilendirilir.
  10. E-posta adresinin bulunması: E-posta adresleri neredeyse hiç spam sitelerinde bulunmaz.
  11. HTTPS’ye varsayılan olarak geçilmesi: Spam siteleri genellikle SSL sertifikalarına yatırım yapmazlar; HTTPS genellikle güven sinyali olarak kabul edilir.
  12. Meta anahtar sözcüklerinin kullanılması: Meta anahtar sözcükleri etiketini kullanan sayfaların spam olma olasılığı, bu etiketi kullanmayanlardan daha yüksektir.
  13. Ziyaret Sıralaması: Tıklama akış panellerinde çok az ziyareti olan web siteleri, yüksek ziyaret sayılarına sahip olanlardan daha sık olarak spamdır.
  14. Rel Canonical kullanılması: Yerel olmayan bir rel=canonical etiketinin kullanılması genellikle spam ile ilişkilendirilir.
  15. Başlık öğesinin uzunluğu: Çok uzun veya çok kısa başlıklara sahip sayfalar genellikle spam siteleriyle ilişkilendirilir.
  16. Meta Açıklama uzunluğu: Çok uzun veya çok kısa meta açıklama etiketlerine sahip sayfalar genellikle spam siteleriyle ilişkilendirilir.
  17. Meta anahtar sözcüklerinin uzunluğu: Çok uzun meta anahtar sözcükleri etiketlerine sahip sayfalar genellikle spam sitelerinde bulunur.
  18. Tarayıcı simgesinin kullanılması: Spam siteleri nadiren bir favicon kullanır; spam olmayan siteler genellikle kullanır.
  19. Facebook Pikselinin kullanılması: Facebook izleme pikseli neredeyse hiç spam sitelerinde bulunmaz.
  20. Dış bağlantı sayısı: Spam siteleri anormal derecede yüksek veya düşük dış bağlantılara sahip olabilir.
  21. Bağlantı verilen alan adı sayısı: Spam siteleri anormal derecede yüksek veya düşük benzersiz alan adlarına bağlantı verebilir.
  22. Dış bağlantıların içerik oranı: Spam siteleri bağlantıların içerik oranında anormal oranlara sahip olabilir.
  23. Alan adındaki sesli/harfler: Spam siteleri genellikle alan adlarında ardışık sesli veya ünsüz harfler bulundurur.
  24. Alan adında tire işareti: Spam siteleri alan adlarında birden fazla tire işareti kullanabilir.
  25. URL uzunluğu: Spam sayfaları genellikle anormal derecede kısa veya uzun URL yol uzunluklarına sahiptir.
  26. Zehirli Kelimelerin Varlığı: Spam siteleri genellikle farmasötik, yetişkin içerik, oyun ve diğer web spam konularıyla ilişkilendirilen belirli kelimeler kullanır.
  27. Yüksek CPC Bağlantı Metni Kullanımı: Spam siteleri genellikle dış bağlantıların bağlantı metninde farmasötik, yetişkin içerik, oyun ve diğer web spam konularıyla ilişkilendirilen belirli kelimeleri kullanır.

Dolayısıyla spam score düşürmek için, öncelikle yüksek skorun bu sinyallerden hangisi ya da hangileri ile ilişkili olduğu bulunmalıu ve o maddeler için gerekli aksiyonlar alınmalıdır.

Sonuç :  Google aracı üzerinden disavow işlemi yapmanın MOZ spam score üzerinde bir etkisi yoktur. Ayrıca spam puanını düşürmek zaman alır ve tek başına spamsız bir backlink ağı inşa etmek yeterli değildir. 27 metriği  göz önünde bulundurarak sağlıklı bir şekilde spam puanınızı düşürebilirsiniz.

İpucu : Moz Spam Skor değeriniz 10 ve üzerinde değilse endişelenmenize gerek yoktur. 1-10 arasındaki değerler bir risk teşkil etmeyen değerlerdir. 10-20 arasında  ise sebeplerini kontrol etmenizde ve Google tarafından sıkıntı yaratacak bir durum var ise tedbir almanızda yarar vardır.  20 üzerinde bir spam skor, kesinlikle bir sorunu işaret etmektedir ve acil aksiyon almanız gerekmektedir.

 

Yazar Avatarı
Merve Gülşah Özdemir

Merve Gülşah Özdemir, Backlinkmatik şirketinde satış ve pazarlama uzmanı olarak çalışmaktadır. Dijital pazarlama sektöründe 5 yıldan uzun süre deneyime sahiptir. 2 yılı aşkın süredir off-page SEO alanında, tanıtım yazısı ve backlink alanında çalışmakta olup; bu alanlardaki bilgi ve deneyimlerini blog yazılarında paylaşmaktadır.

Yazarın Tüm İçerikleri

Sosyal Ağlar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir