Blog

SEO Nedir? 2024 Güncel Teknikleri ile SEO Yapma Rehberi

seo nedir nasil yapilir

SEO, web sitelerinin Google gibi arama motorlarında daha görünür olmasını sağlamak için uygulanan bir dizi strateji ve tekniktir. SEO’nun amacı, bir web sitesinin arama sonuçlarında yüksek sıralarda yer almasını sağlayarak organik trafiği artırmaktır. Bu süreç, site içi teknik düzenlemeler, içerik geliştirme ve link inşaası gibi birçok farklı elementi içerir.

SEO Nedir?

SEO kelimesinin açılımını Search Engine Optimization olarak yapabiliriz. Bu kelime grubunun Türkçe anlamı ise Arama Motoru Optimizasyonudur. Yani, bir web sayfasını arama motoru kalite kriterlerine uygun hale getirmek olarak açıklayabiliriz.

Arama motorlarının karmaşık algoritmalarla çalıştığı dijital dünyada, SEO’nun tanımı aynı kalsa da, uygulanma şekli sürekli evriliyor. SEO, web sitelerinin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) daha yüksek sıralarda çıkmasını sağlayan teknik ve kreatif işlemlerin bütünüdür. Backlinkmatik olarak, SEO’nun sadece sayfalara anahtar kelime yerleştirmekten çok daha fazlası olduğunun bilincindeyiz; aynı zamanda kullanıcı deneyimini geliştirmek, marka bilinirliğini artırmak ve web sitesinin genel çevrimiçi varlığını güçlendirmek gibi pek çok farklı ayağının olduğunu biliyoruz ve stratejilerimizi buna göre belirliyoruz.

SEO’nun Temel Prensipleri

SEO’nun temel prensiplerini bilmek, arama motorlarının web sitelerini nasıl indekslediği ve sıraladığını anlamaktan geçer. Kaliteli ve alakalı içerik oluşturarak arama niyetine uygun ve yeterli sayfalar sunmak, site mimarisinin optimize edilerek ziyaretçi ile yüksek etkileşim sağlamak, mobil uyumluluk ve hız gibi teknik faktörlere de dikkat ederek kullanıcı deneyimini ve etkileşimini üst seviyeye çıkarmak SEO’nun temel taşları arasındadır. Backlinkmatik olarak başarımızın sırrı, bu prensipleri her müşterinin benzersiz ihtiyaçlarına göre uyarlamaktır.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

SEO’yu anlamak, arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamak ile başlar. Arama motorları web sitelerini tarar, daha sonra kayda değer gördüğü sayfaları indeksler ve kullanıcıların sorgularına en alakalı cevapları sunacak şekilde sonuçlarda sıralar. Bu süreç, arama motorlarının “örümcekleri” olarak adlandırılan botlar tarafından gerçekleştirilir.

Yani arama motoru mühendislerinin insan beyni ile yazdığı algoritma, yapay zekalı botlar ile tamamen otomasyon kapsamında çalıştırılır. Dolayısıyla SEO çalışmaları yaparken arama motorunun nasıl çalıştığını iyi anlamak için, hem bir mühendis kafası, hem de bir bot kafasıyla düşünebilmek ve tüm çalışmalarımızı buna göre yapmak önem arz etmektedir.

Arama motorlarını ve SEO’yu anlamak için, Google kılavuzları harika bir başlangıçtır : https://www.google.com/intl/tr/search/howsearchworks/how-search-works/organizing-information/ bu kılavuzdaki daha derin iç linkleri de ziyaret ederek, SEO serüvenine başlangıç yapabilir, SEO’nun nasıl çalıştığını birinci ağızndan, Google tarafından öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Eğer bu konuda uzman bir seo ajansından profesyonel almak istiyorsanız, Backlinkmatik olarak, müşterilerimizin sitelerinin arama motorları tarafından doğru bir şekilde taranabilmesi ve indekslenebilmesi, hedef kelimelerinde daha iyi sonuçlar alabilmesi için gerekli teknik yapılandırmaları sağlamaktayız.

SEO Neden Önemlidir?

SEO, bir işletmenin çevrimiçi görünürlüğünü artırmanın en etkili yollarından biridir. Alternatifi SEM (Search engine marketing)  ya da SMM (social Media marketing) seçeneklerine göre ise, uzun vadede maliyet dönüşümü anlamında en karlı olanıdır.

Yüksek sıralama, daha fazla organik trafik anlamına gelir ve bu da potansiyel müşterilerin ve satışların artmasına katkı sağlar. Backlinkmatik, SEO’nun sadece bir web sitesinin performansını değil, aynı zamanda marka değerini de artırdığının bilincindedir.

  • SEO ve Trafik İlişkisi

Daha yüksek sıralama demek, daha fazla ziyaretçi demektir. Ayrıca SEO’nun web sitesine getirdiği trafik, genellikle daha hedeflenmiş ve dönüşüm niyeti yüksek kullanıcılardır.

  • SEO ve Dönüşüm İlişkisi

İyi bir SEO uygulaması sadece site dışı değil site içi kriterleri de kapsar demiştik. Kullanıcının iyi bir deneyim yaşaması ve dönüşüm hedefli websitelerinde dönüşüme en kolay ve hızlı şekilde ulaşması da, seo çalışmalarının bir parçasıdır. Dolayısıyla doğru bir SEO uygulaması web sitesi ziyaretçilerini müşteriye dönüştürme şansını artırır.

  • SEO ve Marka Bilinirliği İlişkisi

SEO bir markanın çevrimiçi görünürlüğünü ve tanınırlığını artırır. Arama motorlarında ne kadar çok kelimede, ne kadar yüksek sıralama alırsanız, o kadar fazla kullanıcıya kendinizi tanıtma fırsatı bulursunuz.

  • SEO ve Pazarlama Tasarrufu İlişkisi

 

Arama motoru ya da sosyal medya reklamları, ya da farklı website ya da platformlar ile yapacağınız reklamlar tek seferliktir. Yani siz ödedikçe size dönüşüm sağlar, dolayısıyla sürekli aynı oranda bir yatırım yapma gereksinimi vardır. SEO çalışmaları ile kalıcı başarı yakalamanız durumunda, uzun vadede daha az yatırım ile aynı kazancı elde etmeniz mümkün olmaktadır.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO’nun doğru yapılması, detaylı bir strateji ve kapsamlı ve bir çok uygulama adımlarını gerektirir. Her bir adım sitenin arama motorlarındaki performansını iyileştirmek için dikkatlice planlanmalı ve uygulanmalıdır.  Hadi o zaman SEO uygulama adımlarına birlikte daha detaylı bir bakış atalım:

1.     Hedef Belirleme ve Planlama

SEO sürecinin başlangıcı, net hedefler belirlemek ve bir plan oluşturmaktır. Bu planları oluşturabilmek için, hedefler doğrultusunda sektör, rakip, rekabet, anahtar kelime gibi pek çok iç ve dış seo analizleri yapılmalı, eksik ve hatalar belirlenmelidir.

Backlinkmatik der ki; “Teşhis olmadan, tedavi olmaz!” Yani ister bir ameliyat, ister bir estetik operasyonu olsun, öncesinde muayeneler, çeşitli röntgenler ve teşhis gereklidir.

2.     Anahtar Kelime Araştırması

Doğru anahtar kelimeler, SEO kampanyasının temelidir. Hedef anahtar kelimeler odağında, gerek direkt dönüşüm getirecek, gerek dolaylı dönüşüm getirecek alakalı trafik kazandırıcı tüm alt kelimeler tespit edilmeli, fayda/yatırım maliyeti analizleri yapılmalıdır.  Bu süreçte Google keyword planner, Google arama sonuçları gibi ücretsiz araçlar başlangıç için kullanılabilir. Profesyonel çalışmada premium SEO araçları kullanılmaktadır (Ahrefs, Semrush vb.)

3.     SERP ve Rakip Analizi

Anahtar kelimelerimizi, yani hedeflerimizi belirledik. Şimdi sıra bu kelimelerde yarışılacak rakipleri belirleyip analiz etmekte.  Google arama sonuçlarında ilk sayfadaki rakipleri analiz ederek (duruma göre birkaç rakip veya 2. 3. Sayfadaki çok daha fazla rakip dahi olabilir), hedeflenen başarıyı yakalamış rakiplerin sırlarını deşifre etmek gerekir.  Güçlü yönleri neler, iç ve dış seo stratejileri neler, eksikleri  neler ( ne yaparak onlardan daha iyi olabiliriz) gibi soruların cevaplarını SERP ve rakip analizi yaparak alabiliriz.

4.     On-Page SEO (İç SEO)

On-Page SEO, web sayfalarının arama motorlarına uygun şekilde optimize edilmesidir.  Anahtar kelime ve rakip analizinde çıkan sonuçlara göre, içeriği, sitenin teknik seo altyapısını, kullanıcı deneyimini etkileyen kriterleri optimize etmek, gerek ziyaretçiler, gerek arama motoru botları için sitenin anlaşılır ve istenileni sunar hale getirilmesi gerekmektedir.

Aşağıda en temel on-page seo çalışmalarına örnek verilmiştir; ancak bunların tam kapsayıcı olmadığını hatırlatırız.

·        İçerik Optimizasyonu

İçerik, SEO’nun kalbidir. Sayfadaki içeriklerin arama niyeti ile tam uyumlu olması, hem konu, hem de kapsam olarak arananı vermesi ve ziyaretçinin arama amacındaki ihtiyacını giderebilmesi gerekmektedir.

·        SEO Metaları

SEO arama motorlarının içeriğinizi doğru bir şekilde anlamasını ve sıralamasını sağlar. Özellikle başlık ve açıklama metaları arama sonuçlarında nasıl görüneceğinizi doğrudan belirlediği için,  ilk intibanızın nasıl olacağı konusunda çok önemlidir. Başarılı başlık ve açıklama metaları, daha yüksek tıklanma oranı almanızı ve daha yukarı sıralara ilerlemenizi sağlayabilir.

·        İç Linkleme

İç linkleme, bir web sitesinin otoritesini ve kullanıcı deneyimini iyileştirir. Hem sayfalarınızın birbiri arasındaki otorite aktarımı, hem de trafiğinizin site içerisimnde daha verimli gezinmesi açısından iç linkleme oldukça önemlidir.

·        Diğer Teknik SEO Kriterleri

Hız optimizasyonu, mobil uyumluluk ve güvenli bağlantılar (SSL) gibi teknik SEO faktörleri sitenizin performansını maksimize eder.

Çok daha kapsamlı on-page seo çalışması için backlinkmatik.com ekibinden profesyonel destek alabilirsiniz.

5.     Off-Page SEO (Dış SEO)

Off-page seo çalışmaları, sitemizin dışındaki seo faktörlerini kapsamaktadır. 

İpucu : On-page vs. Off-page SEO Farkını Anlamak

SEO çalışamlarını bir araba yarışına benzetecek olursak, bizim  pilotumuz ve aracımızla ilgili tüm performans kriterleri iç seoyu temsil ederken, pist, taraftar, hava şartları vb. tüm faktörler de dış seoyu temsil etmektedir.

Bir web sitesinin otoritesini ve güvenilirliğini artırmak için yapılan başlıca Off-Page SEO çalışmaları şunlardır:

  • Backlink çalışmaları
  • Google ADS çalışmaları
  • Sosyal medya çalışmaları
  • Diğer sponsorluklar

SEO ve Backlink İlişkisi

Kaliteli backlinkler, bir web sitesinin arama motorlarındaki sıralamasını büyük ölçüde etkiler. Backlinkmatik, etik ve sürdürülebilir backlink inşaası yöntemleri sunar. Daha detaylı bilgi için şu içeriğimizi okuyabilirsiniz :  https://backlinkmatik.com/backlink

SEO ve Sosyal Medya İlişkisi

Sosyal medya sinyalleri, SEO performansını dolaylı yollarla etkileyebilir. Örneğin Google gözünde, sosyal medyadan gelen bağlantılar ve trafik oldukça değerlidir. Bir sitenin Google haricinde sosyal medyadan alacağı kaliteli trafik, Google ‘a o sitenin otoriter ve güvenilir olduğu konusunda  olumlu sinyaller vermektedir.  Bunun için organik sosyal medya gelişim süreçlerini ya da sosyal medya reklamlarını tercih edebilirsiniz.

SEO ve SEM İlişkisi

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ve SEM (Arama Motoru Pazarlaması) birbirini tamamlayan iki stratejidir. SEO çalışmalarında uzun vadede başarı yakalayana dek, daha hızlı dönüşüm alabilmek adına Google ADS çalışmaları yapabilirsiniz.

Ayrıca reklam ile anahtar kelimelerinizden gelen trafiğin, site içerisindeki gezinme ve etkileşimleri ile Google’a iyi sinyaller vermesi, organik sıralamanızın da artmasına katkı sunacaktır.

SEO ve Diğer Reklamlar

Size alakalı, sitenizde  kaliteli zaman geçirecek ve etkileşim gösterecek trafik sunacak, website banner yerleşimleri vb. alternatif reklam süreçleri de, hem backlink, hem de trafik aktarımı ve Google’a iyi sinyal verme anlamında SEO süreçlerinizi destekleyecektir. Bu anlamda sektörünüzle alakalı sitelerden banner reklam ile trafik ve backlink çekmek oldukça iyi bir off-page seo çalışmasıdır.

Tüm bu süreçleri, tecrübeli ve profesyonel bir ekibe bırakmak, arkanıza yaslanıp projenizin organik sonuçlardaki başarısını izlemek istiyorsanız, backlinkmatik.com seo danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmak için hemen bizimle iletişime geçiniz.

SEO ile İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

SEO mantığı, arama motorlarının algoritmalarına uygun olarak bir web sitesini site içi ve site dışı faktörlere göre optimize etme sürecidir. Bu, web sitenizin arama motoru sıralamalarında daha üst sıralarda olmasını, dolayısıyla daha fazla görünür olmasını ve hedef kitleniz tarafından kolayca bulunmasını sağlamayı amaçlar.

SEO’yu, alanda uzmanlaşmış bireyler veya ajanslar yapabilir. Backlinkmatik, deneyimli bir ekip ile seo danışmanlığı hizmeti vermektedir.

SEO, sürekli değişen ve de önemli bir kısmı gizli olan algoritmalar nedeniyle karmaşık, derin bir teorik bilginin yanında önemli bir tecrübe gerektiren çalışmalar bütünüdür. Ancak, Backlinkmatik gibi deneyimli bir ekip ile çalışmak bu süreci kolaylaştırır.

SEO eğitimleri, özellikle SEO konusunda kendi başınıza ilerlemek isteyenler için faydalı olabilir. Ancak, rekabeti yüksek bir sektörde profesyonel bir danışmanlık hizmeti ile daha hızlı ve etkili sonuçlar alabilirsiniz. Ayrıca SEO eğitimi aldıktan sonra, teorik bilgilerinizin işe yarar gale gelmesi için pek çok deneme yanılma, vaka analizleri vb. yapmanız gerekecektir, bu da belki de yıllar alacak bir süreçtir. O nedenle “seo hizmeti almak” ile “seo öğrenmek” arasında mali ve zaman maliyetinin karşısında size getireceği faydayı iyi kıyaslamanız gerekmektedir.

Ücretsiz SEO araçları ve teknikler mevcuttur, ancak genellikle sınırlı sonuçlar sunar. O nedenle öğrenme ve basit çalışmalar için tercih edilebilir. Ancak daha güçlü çalışmalarda etkili sonuçlar almak için SEO yatırımı yapmak kaçınılmazdır.

SEO süreçleri doğru bir şekilde yürütüldüğünde, işletmeler için önemli bir gelir artışı kaynağı olabilir. Burada seodan beklenen dönüşümün değeri de önemlidir. Örneğin bir içerik sitesinde, seo ile gelen trafiğin getireceği reklam gelirleri, yapılan seo maliyetine değmeyebilir.  O nedenle “seo yapmalı mıyım?” sorusuna cevap vermek için, rekabet, bu doğrultuda yapılacak yatırım, ve bu yatırımın dönüşümünden elde edilecek gelir gibi hesaplar yapılmalıdır. Eticaret ya da kurumsal site gibi, dönüşümü satış odaklı olan sitelerde SEO mantıklı bir yatırım olacaktır. Fakat içerik pazarlama yapan bireysel bir blog sitesinde, seoya ciddi yatırımlar yapmak mantıklı olmayabilir.

SEO uzmanı maaşları, deneyime, konuma ve çalıştıkları sektöre göre değişiklik gösterir. Ayrıca ajansta çalışan, freelancer olarak kendi işini yapan, ya da kendi ajansına sahip olan dijital pazarlama uzmanlarının gelirleri de farklılık gösterecektir. O nedenle net bir rakam vermek pek mümkün değildir. Ancak şunu net bir şekilde ifade edebiliriz ki;  dönüşümü değerli olan sektörlerde, işverenlere para kazandırabilen seo uzmanları, bu kazançtan hatrı sayılır paylar almakta ve iyi standartlarda çalışabilmektedir. Kısacası bu bir “kazan kazan” durumudur, kazandırıyorsan sen de kazanırsın 😊

Yazar Avatarı
yonetici

Biyografik bilgi

Bu Profilin Tüm Yazıları

One thought on “SEO Nedir? 2024 Güncel Teknikleri ile SEO Yapma Rehberi

  1. Bence böyle bir platforma çok ihtiyaç vardı ve bu açığı kapatan siz oldunuz. Çok kaliteli bir hizmet anlayışınız var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir