Blog

SEO Süreçlerinde 80/20 Kuralı (Pareto İlkesi)

SEO Sureclerinde 80 20 Kurali Pareto Ilkesi

Pareto İlkesi (80/20) Kuralı Nedir?

 

Çağımızın yoğun günlük hayatı ve rekabeti yüksek iş hayatında, kaynakların etkin kullanımı ve verimliliğin artırılması, sınırlı kaynaklarla mücadele ederken ve de zamanla yarışırken büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda, Pareto İlkesi veya yaygın olarak bilinen adıyla 80/20 kuralı, gerek bireylerin, gerekse işletmelerin zaman ve kaynaklarını daha akıllıca yönetmelerine olanak tanıyan değerli bir kavramdır.  Bu makalede sizlere, günlük işlerimden tutun profesyonel iş hayatıma, sosyal ilişkilerimden hobilerime, pek çok alanda uyguladığım bu mucizevi ve çok basit teknikten bahsedeceğim.

Vilfredo Pareto tarafından keşfedilen bu ilke, genel olarak kaynakların yüzde 20’sinin, sonuçların yüzde 80’ini ürettiğini öne sürer. Elbette oran değişebilir, fakat bu mantığı kazanmak sizi ev işlerinizden tutun da profesyonel iş hayatınıza kadar yaşamın her alanında başarılı sonuçlara ulaştırabilir.

Peki bu metodu SEO ve diğer dijital pazarlama süreçlerinde nasıl kullanabiliriz? Biraz bundan bahsedelim :

 

Dijital Pazarlama Çalışmalarında 80/20 Kuralı

Arama motoru optimizasyonu (SEO) ve diğer dijital pazarlama çalışmalarında bu kuralın uygulanması, işletmelerin daha stratejik ve odaklanmış bir yaklaşım benimsemelerini sağlayarak, zaman, maliyet gibi kaynaklardan ciddi oranda karlılık elde etmelerine yardımcı olabilir.

 

Website İçerik Stratejilerinde 80/20 Kuralı

Websitelerde genellikle içeriklerin yalnızca bir kısmı, site trafiğinin büyük bir bölümünü çeker.  Biz bu içeriklere Backlinkmatik olarak “lokomotif içerikler” diyoruz. Bu durum, Pareto İlkesinin organik performans yönetimine uygulanabilirliğini gösterir. Nasıl mı ?

İçerik editörleri, içerik iyileştirme ve geliştirme çalışmalarında en çok trafik çeken yüzde 20’lik içeriğe odaklanabilir ve bu içerikleri optimize ederek sitenin genel performansını artırabilirler. Bu yaklaşım, hiç bir fayda sağlamayacak, ya da önemsiz düzeyde fayda sağlayacak gereksiz içeriklere ayrılacak efor kaybından korunarak, kaynakların daha etkili kullanılmasını sağlar ve içerik üretimi ve güncellemesi için ayrılan zamanın maksimize edilmesine olanak tanır.

Düşünün ki 1000 tane içeriğiniz var. Bunların hepsini takip etmek, sürekli güncellemek elbette çok zor ve mantıksızdır. Onun yerine  Trafiğimizin %80  getiren 200 içeriğe odaklanmak çok daha efektif olacaktır.

 

Reklam Yönetiminde 80/20 Kuralı

Reklam kampanyalarında da Pareto İlkesi geçerlidir.  Eğer bir işletmelerin reklam harcamalarının yüzde 20’sinin, dönüşümlerin ve satışların yüzde 80’ini sağladığını tespit ediyorsak, diğer %80 lik harcama alanına sırf karlılık sağlıyor diye zaman ve kaynak ayırmak mantıklı olmayacaktır.

Bu bilgi, reklam bütçelerinin daha etkin yönetilmesi için kritik bir öneme sahiptir. İşletmeler, performansı yüksek olan kampanyalara odaklanarak, reklam harcamalarından elde edilen getiriyi maksimize edebilirler. Bu stratejik yaklaşım, hem maliyet tasarrufu sağlar hem de satış ve dönüşüm oranlarını önemli ölçüde artırabilir. Aynı zamanda, kaynakları dönüşüm oranı çok daha yüksek olan reklam çalışmalarına ayırabilir, tasarruf edilen zaman ve kaynakları ise işlerimizi geliştirecek farklı stratejilerde kullanabiliriz.

Örneğin 10 adet reklam kampanyanız var. Karınızın %80 i 2 adet kampanyadan geliyor. %20lik kar için diğer 8 adet kampanyaya o kadar yoğun efor sarfetmek yerine, o eforu %80 kar getiren 2 kampanyaya ayırmak ve onu geliştirmek çok daha kazançlı olabilir.

 

Sosyal Medya Yönetiminde 80/20 Kuralı

Sosyal medya yönetiminde Pareto İlkesini uygulamak, markaların sosyal medya stratejilerini daha verimli ve odaklanmış hale getirmelerine yardımcı olur. İçerik üretiminden reklam bütçesinin yönetimine, hedef kitle analizinden etkileşim stratejilerine kadar geniş bir yelpazede uygulanabilir olan bu ilke, sosyal medya platformlarında sürdürülebilir başarı ve büyüme elde etmek için kritik bir rol oynar.

Örneğin hedef kitlemizin %20si, etkileşim ve dönüşümlerin %80 ine sahipse, o zaman tüm sosyal medya stratejimizi bu %20 lik kitlenin beklentilerine göre revize etmek, bu kitleden gelecek etkileşim ve dönüşümleri arttıracağı gibi, %20 lik kitleye benzer yeni kitlelerin de bizi takip etmesini  sağlayacaktır.

Etkili bir sosyal medya yönetimi, markaların dijital pazarlama hedeflerine ulaşmalarında önemli bir avantaj sağlar ve Pareto İlkesi bu süreci optimize etmek için güçlü bir araç sunar.

 

Sonuç

 

Pareto İlkesinin SEO ve diğer dijital pazarlama çalışmalarında stratejik bir araç olarak kullanılması, işletmelerin kaynaklarını daha bilinçli bir şekilde yönlendirmelerine ve sonuçları maksimize etmelerine olanak tanır. İçerikten reklam harcamalarına, müşteri ilişkilerinden ürün yönetimine kadar geniş bir yelpazede uygulanabilen bu ilke, işletmelerin sürdürülebilir büyüme ve başarıya ulaşmalarında önemli bir rol oynar.

Yazar Avatarı
yonetici

Biyografik bilgi

Bu Profilin Tüm Yazıları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir