Backlink

İçeriğinizi Görsellerle Zenginleştirin : Daha Fazla Backlink + Trafik Kazanın!

içeriğe eklenen görsel ve videoların, backlink ve trafik için önemi

SEO gücünüzü arttırmak adına sürekli içerik giriyorsunuz, “içerik kraldır” felsefesi ile sitenizi yüzlerce kelimelik makaleler ile güncel tutuyorsunuz. Peki;

  • 3 Kat daha fazla trafik
  • 5 kat daha fazla paylaşım
  • 6 kat daha fazla backlink

Almak ister misiniz? Elbette istersiniz 🙂

Aslında çok klişe bir bilgi paylaşacağım. İçeriklerimize ilgi çekici, katkı değer sunan fotoğraf, video, grafik vb. görsel öğeler koymaktan bahsedeceğim.  Bunu daha önce pek çok yerde okumuş olabilirsiniz, hatta kullandığınız seo eklentileri de sizi buna teşvik etmeye çalışıyor olabilir. Ancak ben veri ve istatistik gibi matematiklerin gücüne inanıyorum,  1000 nasihat değil de 1 musibet etkisinde olduğunu düşünüyorum, o nedenle size durumu veriler ile aktaracağım.

semrush gorsel backlink trafik iliskisi

Kaynak :https://www.semrush.com/blog/on-page-seo-checklist/#10–add-engaging-visual-content

Görselde Semrush’un kendi verilerinden çıkardığı mükemmel bir tablo var.  Bu tabloyu daha iyi anlamlandırmanız adına birkaç rakamı açıklayacağım. Semrush verilerine göre:

  • İçeriklerin  % 6 sında hiç görsel yok,  %51 inde 1 adet görsel varken 7 ‘den fazla görseli olan içeriklerin oranı %5
  • Hiç görseli olmayan içeriklerin ortalama trafiği 100, 1 görsel olanların 162 (%60 artış), 7 den fazla görsel olanlarınki ise 359 (%259 artış)
  • Hiç görseli olmayan içerikler 9 backlink alırken,  7 den fazla görseli olanlar 59 adet Backlink alıyor (%556 artış)
  • Hiç görsel olmayan içerikler 3 defa paylaşılırken, görseli olanlar 12 defa paylaşılıyor (%300 artış)
  • Benzer durum videolar için de geçerli, hiç videosu olmayan bir içerik 184 trafik alırken, 1 videosu olanlar ortalamada 313 trafik alıyor, neredeyse 2 katı.

Bu oranları görmek, her yerde karşınıza çıkan “bol bol resim ekleyin” tavsiyelerinden daha etkili oldu değil mi ?  Peki görsel öğeler neden bu kadar etkili? İşin arka planına girelim biraz, neden ve nasıl kullanmanız gerektiğine daha fazla ışık tutacaktır.

Bir konuda içerik üretenler, kendi bilgi ve tecrübeleri ile farklı kaynaklardaki bilgi, veri ve görsel gibi öğelerle harmanlar. Bunu yaparken de alıntı yaptığı içeriklere, görsel ve diğer öğelere  credit, yani kaynak referansı verir.  Bu da size trafik ve backlink olarak geri döner.  Bunun en somut örneği bu yazıda yaptığım üzere, Semrush’da aldığım veri ve görsele istinaden Semrush içeriğine backlink vermem, bu içeriği okuyanların da detaylı ve farklı bilgiler için o linki ziyaret etmesidir, yani trafik aktarımıdır.

Peki buradan çıkarmamız gereken nedir? Sağdan soldan bulduğunuz, hali hazırda internette pek çok kaynakta zaten olan kopya görsellerden, videolardan bahsetmiyorum.  O konuyla ilgili dijital dünyaya sizin kazandırdığınız:

  • Fotoğraflar
  • Nasıl yapılır videoları
  • Excelde hazırladığınız grafikler
  • Karakalem eskiszleriniz
  • İlgi çekici animasyonlar
  • Vb.

Orijinal öğelerden  bahsediyorum. Semrush’un yaptığı gibi. Kendi verilerinden çok basit bir tablo oluşturmuşlar, benim gibi içerik üreticileri ise o görseli kullanarak referans veriyorlar, tam olarak olay bu işte!

Herkes 1000 kelime içerik yazma derdinde, halbuki çok daha kısa içeriğe ilaveten orijinal ve katkı değeri yüksek, 5-10 dakikanızı alacak bir excel tablo ya da görsel çalışması ile destekleyip çok daha öne çıkar hale getirebilirsiniz.

Bu konuda da bir örnek daha vereyim:

Bir fiyat makalesiyle ilgili içeriğe, farklı kaynaklardan bulduğum ve liste formatında hazırlanmış verileri  harmanlayarak, excelde eski sene bu sene şeklinde kıyaslamalı güzel bir tablo haline getirmiştim.  1 ayda ilk sıraya yerleşti ve aylık 5k üzerinde hit getirmişti tek başına…

Başka bir örnek daha :

Bir “nasıl yapılır” yazısına, paintte derme çatma çubuk çizimlerle 4-5 görsel hazırlayıp gife çevirmiştim. Böyle bir geri dönüş olamaz =) Sitelerden, sosyal medyadan inanılmaz referans verilmişti.

Elbette her içerikte bu etkiyi yaratacak demiyorum. Ancak  rakamlar yalan söylemez. Semrush verilerini gördünüz, ortalama sonuçlar  görsel öğelerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Bir tavsiyem daha olacak:

Herkes kaynak link vermiyor maalesef, emek hırsızları da çok. O nedenle görsel ve videolara mutlaka filigran ekleyiniz. Backlink ya da referral trafik olarak gelmese de, görselde site adresinizi görenler sayesinde direkt trafik olarak dönecektir ki direkt trafik aslında çok daha faydalıdır.

Son bir uyarı :

İçeriğinizi görselleştirirken, görsellerdeki title ve alt etiketleri, görsel sıkıştırma, format ayarlama vb. ile sayfa hız optimizasyonu gibi teknik seo konularına da dikkat ediniz.

Bol backlinkli, bol seolu çalışmalar 🙂

Yazar Avatarı
Aykut Özdemir

Backlinkmatik platformunun kurucusu ve yöneticisidir. 15 yılı aşkın dijital pazarlama deneyimine sahiptir. 5 yılı aşkın süredir profesoynel SEO hizmetleri sunduktan sonra, dijital pazarlama alanında kendi girişimlerine odaklanmıştır. Backlinkmatik platformu ile, backlink ve tanıtım yazısı piyasasına farklı bir soluk getirmeyi ve katkı değer sunmayı hedeflemektedir. Dijital pazarlama alanındaki bilgi ve deneyimlerini fırsat buldukça blogları aracılığı ile sektördeki takipçileri ile paylaşmaktadır.

Yazarın Tüm İçerikleri

Sosyal Ağlar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir