Google Arama Sonuçlarında Neyi Dikkate Alıyor ? | Kapsamlı SERP Analiz Raporu
Backlinko tarafından yapılan ve yaklaşık 11.8 milyon arama sonucunu kapsayan analizden çıkan sonuçlar, Google sıralamalarında hangi seo kriterlerinin ne kadar dikkate alındığı konusunda önemli ipuçları veriyor. Backlinkmatik.com olarak bu tespitleri size Türkçe dilinde derledik ve yorumlayarak siz değerli okurlarımızın bilgisine sunuyoruz.
İşte Backlinko Tarafından Yapılan Analizin Detayları
1 – Konuyu derinlemesine ele alan içerikler, yüzeysel alanlara göre daha iyi performans sergilemektedir.
- Backlinkmatik Yorumu : Sanırım artık 10 tane alt başlık için ayrı içerik mi yazalım, yoksa birbiri ile alakalı ve aynı aramayı hedefleyen konuları tek bir içerikte mi birleştirelim sorusunu tarih etme zamanı geldi.
- Arama niyeti ile uyuşan, o kullanıcıya kendini okutacak tüm bilgilerin yer aldığı, daha kapsamlı ve derinlemesine içerikler yarışı kazandırıyor.
- Yani “Çiçek renkleri anlamları “ , “Seni seviyorum demek için hangi gül alınmalıdır” , “özür dilerken hangi çiçeği almalıyım” gibi farklı başlıklar açmak yerine “Çiçeklerin Tür ve Renklerine Göre Anlamları, Kullanım Yerleri” gibi kapsayıcı bir başlık ile aynı niyete sahip tüm aramaları doyuran bir kapsamlı içerik daha sağlıklı olacaktır.
2- İlk sayfadaki içeriklerin ortalama kelime sayısı :1447 ‘dir. Yani uzun içerikler daha iyi sıralama almaktadır.
- Backlinkmatik Yorumu : Bu da yukarıdaki maddeyi doğrularken “İçerik kraldır” gerçeğini bize bir kez daha hatırlatıyor.
3- Site yüklenme hızı ile sonuçlar arasında tam olarak doğru bir orantı görülemedi.
- Backlinkmatik Yorumu : Siteniz kullanıcı / müşteri kaçıracak kadar yavaş değilse, yeterli bir deneyim sağlıyorsa, hız skorlarına, saliselik açılmalara bu kadar takılmamanız gerektiğini de sık sık hatırlattık. Yani hız skoru, pek çok kullanıcı deneyimi faktörlerinden sadece birisidir ve kullanıcı deneyimini bozmuyorsa, o hız yeterlidir.
- Kullanıcı deneyimini bozacak, hemen çıkma oranını arttıracak düzeyde hızı düşük sitelerin de cezalandırılacağı tartışılmaz bir gerçektir.
- Ayrıca hız testi yaparken, anlık Google pagespeed skorları değil, gerçek kullanıcı deneyimindeki sonuçlara odaklanmanız gerektiğinin de altını çizelim)
4- Sıralamalar Backlink sayısı ile doğru orantılıdır. 1. Sıradaki sonuçların ortalama Backlink sayıları, 2-10 arasındakilere göre 3.8 kat fazladır.
- Backlinkmatik Yorumu : Backlink hala önemli bir sıralama faktörüdür, bunu anlatmaya, tartışmaya dahi gerek dahi yok =)
5- Yukarıdaki madde ile ilişkili olarak, backlink sayısından ziyade, daha fazla domainden backlink gelmesi, sıralamalar ile doğru orantı göstermektedir.
- Backlinkmatik Yorumu : Bu da bize sınırlı backlink bütçemizi, footer link gibi çalışmalar yerine tanıtım yazısı gibi opsiyonlardan yana kullanmamız gerektiğin göstermektedir.
- Biz de bütçesi sınırlı müşterilerimizi, bizim işimizi aslında daha da zorlaştıracak bile olsa bu şekilde yönlendiriyoruz.
- Buzdolabınız boşboş iken, harika lezzetli bir domates buldunuz diye tüm paraya gidip 2 kasa domates almanın anlamı yok. Bilinçsiz footer link almak da buna benzer.
6- İkinci ve beşinci maddeler ile ilişkili olarak, içerikteki kelime sayısı arttıkça, sayfanın kazandığı doğal backlink sayısı da artmaktadır.
- Backlinkmatik Yorumu : Yani kaliteli bir içerik, bir taşla iki kuşu vurmaktadır. Çünkü içeriğiniz iyiyse, daha fazla sitenin size kaynak linki vererek alıntı yapması demektir. Kaynak göstermeden içerik çalan ahl*ksızları hariç tutuyoruz elbette.
7- Ahrefs DR skoru (domain otoritesi) arama sonuçları ile doğru orantılıdır.
- Backlinkmatik Yorumu : Backlinkmatik olarak da her zaman altını çiziyoruz ki MOZ DA değil Ahrefs DR skorlarını dikkate alınız. MOZ DA eskisi kadar doğru sonuçları yansıtmamakla beraber, asahip oldugu data da Ahrefs’in yanında çok daha dar kapsamlıdır. Bu nedenle Ahrefs çok daha doğru yaklaşımda bulunmaktadır
- Ancak o da yeterli değildir, bu skorları bir geçerli kriter değil sadece ipucu, bir eleme mekanizması olarak görünüz. Zira burada da gördüğünüz üzere, çıkan 9 sonuçta çok daha önemli ve etkili kriterler var.
8- Yukarıdaki maddenin aksine, UR yani sayfa otoritesi değerinin, sıralama sonuçları ile bir ilişkisi saptanamadı.
- Backlinkmatik Yorumu : Backlink çalışmalarının tek bir içeriği düşünerek değil, domain otoritesini düşünerek bir strateji kapsamında yapılması gerektiğini sürekli söylüyoruz. Otorite kazanamamış bir domainde, tüm backlink yatırımını tek bir içeriğe, tek bir sayfa ve kelimeye yapmak yukarıdaki domates örneğinden farksızdır.
9- Schema markup (yapısal veri işaretlemesi) nin bir ilişkisi görülemedi.
- Backlinkmatik Yorumu : Bizi en çok şaşırtan bu oldu açıkçası, çünkü biz yapısal verilerin çok etkili olduğunu şiddetle savunanlardandık. Ancak görülen o ki bu sonuca varırken yaptığımız incelemelerin kapsamı ya da değerlendirme methodu yetersizmiş. Buradan biz de kendi dersimizi çıkardık 🙂
(Yine de bir parantez açmak isteriz, 11.8 milyon sonucun ne kadarı bilgi içeriği, ne kadarı kurumsal firma arayışı, ne kadarı ürün arayışına yönelik bilemiyoruz. Schema çalışmaları ile e-ticaret sitelerinde çok iyi sonuçlar almıştık. Belki e-ticaret ağırlıklı bir arama sonucu analizi yapılsa, bu kriter değişebilirdi…)
10- Sitede geçirilen süre ile arama sonuçları arasında doğrudan bir ilişki görüşmüştür. Sitede kalma sürenizi 3 saniye arttırmak, ortalamada 1 pozisyon daha yukarıya tekabül ediyor.
- Backlinkmatik Yorumu : Sanırım bunu da uzun uzun konuşmaya gerek yok, arama niyetine uygun içerik, ilgi çekici be yüksek TO sağlayacak başlık ve açıklama ile trafiği siteye çektikten sonra iş bitmiyor. O trafiği sitede uzun süre tutmalı, sayfaları gezdirmelisiniz (Whatsapp, telefon ile ara, konumu göster gibi hemen harekete geçiricilik isteyen sektörler hariç, zira onlarda zaten bu harekete geçirmeyi sağladığınız anda istediğini vermiş oluyorsunuz =) )
Sonuç :
Grafikler gösteriyor ki, aslında hiçbir kriter tek başına alıp topu sürükleyip gol atacak güçte değil, ancak damlaya damlaya göl olur mantığıyla, pek çok kriteri olan seo da ne kadar fazla şeyi doğru yaparsanız, o kadar yükselirsiniz =)
Tam kaynak : https://backlinko.com/search-engine-ranking