SEO Blogu

Pogo Sticking Nedir? (SEO)

pogo sticking nedir seo
pogo sticking nedir

Bu görseldeki zımbırtıyı bildiniz mi? Cehaletime verin, ben şimdi öğrendim. Bu konuda bir makale yazmadan önce kelimenin Türkçe literatürdeki karşılığını ararken denk geldim. Ancak dijital pazarlama alanında bir karşılık bulamadım, malesef henüz yerleşmiş bir karşılığı yok, Ben de bu görselden esinlenerek, “Geri Zıplama” diyeceğim. Bildiğiniz ya da yakıştırdığınız bir tabir var ise de memnun olurum, varsa yayalım, yoksa da sektöre bir terim kazandıralım 🙂 Peki nedir bu “geri zıplama (pogo sticking) ? SEO çalışmalarımızdaki anlam ve önemi nedir?

Pogo Sticking Nedir?

Kullanıcı Google amcaya “pogo sticking nedir” diye yazdı ve karşısına gelen ilk sonuca tıkladı diyelim. Eğer bu sayfada aradığını bulamayıp hemen arama sonuçlarına geri döner ve farklı bir sonuça gider ise, işte buna pogo sticking diyoruz, yani trafiğin arama sonuçlarına geri zıplamasıdır. Peki bunun bizim için önemi nedir, iyi ya da kötü bizi nasıl etkiler?

Pogo Sticking SEO Çalışmalarında Neden Önemlidir?

Pogo sticking durumunda bir site cezalandırılırken, başka bir site ise ödüllendirilir. Nasıl yani? Şöyle ki; kullanıcının sonucundan memnun kalmayarak hemen arama sonuçlarına geri döndüğü A sitesi, Google’a kötü bir kullanıcı deneyimi sinyali vermiştir, ve bunu o sayfaya gelen organik trafiğin kayda değer bir oranı yapar ise, o sayfaya geçmiş olsun, hızlı bir şekillde Google amca onu tozlu arka sayfalara gönderecektir.

Pogo sticking yapan trafik, sonrasında B sitesine girdi ve burada uzun süre kaldı, içeriği sonuna kadar okudu diyelim. Eğer trafiklerde kayda değer bir oran için B sitesi bunu başarır ise bu defa B sitesi Google’a harika bir sinyal yollamış olur, nedir o sinyal : “Ben doğru sayfayım, trafiğe aradığını veren benim, beni öne al!” Google amca da bu haklı sinyali geri çevirmez, ve gerekeni yapar. B sitesi, üst sıralara, hatta ilk sıraya hoşgeldiniz!

Pogo Sticking Neden Olur?

En temel sebebi kullanıcıyı memnun etmemektir. Bir kaç örnek verelim:

  • Yazılımsal ya da sunucu hatası sebebi ile açılmayan site
  • Rahatsız edici ve kaçırıcı aşırı reklam yerleşimi
  • Arama sorgusu ile alakasız içerik
  • Güven vermeyen translate ile çekilmiş oto-içerik.
  • vb.

Pogo Sticking Nasıl Fırsata Çevirilir?

Tamam iyi güzel de bu anlattıkların ile biz ne yapacağız? Anlatalım :

Bir sayfa istediği kadar hit alırsa alsın illaki kullanıcıları geri zıplatan aramaları vardır. bu konu üzerinden örnek verelim, ben zaten “pogo sticking seo’da ne anlama gelir?” bu terimi biliyorum, ancak bunu nasıl bir stratejiye çevireceğimi bilmiyorum diyelim. Google amcaya sordum, girdiğim sayfalardan ilk bir kaçında sadece terimin anlamı vardı, sebebi vardı, ama sonucuna dair detaylı bir açıklama yoktu diyelim, hemen kapattım onları (pogo sticking) çünkü bana detaylı bir strateji anlatımı lazım. En son girdiğim sitede -yani bu makalede :)- güzel bir detaylı anlatım vardı, orada kaldım. İşte bu olumlu etki beni sadece “pogo sticking ne işe yarar, pogo sticking türkçesi” gibi alt kelimelerde yukarı çıkarmaz, bu küçük hacimli aramalar ile başlayan silsile, ana kelimeye de zamanla yansır. Daha anlaşılır başka bir örnek verelim.

Pogo Sticking ile Yükselme Taktiği

Belki klişe olacak fakat, rakip içeriklerin eksiklerini bulacağız. Evet bunu çok duydunuz belki daha önce, ancak böyle sebep-sonuç ilişkisi ile duymadığınız için belki de doğru uygulayamadınız.

Deri cüzdan satan bir e-ticaret sitesi müşterimizde başarılı olduğumuz bir çalışmadan örnek verelim. Blog içeriği üreteceksiniz. Rakibiniz zaten deri cüzdan ile ilgili pek çok içerikte arananı veriyor, ve üst sıralarda diyelim. O zaman Ahrefs, Semrush, Google Keyword gibi toolslar ve de bir araca bağlı kalmaksızın empati kurarak bir son kullanıcı olarak, aranabilecek ve rakiplerinizin yetersiz kaldığı alt kelimeleri buluyorsunuz. Mesela :

  • Deri cüzdan hakiki mi nasıl anlarım?
  • Deri cüzdan yıkanır mı?
  • Deri cüzdan nasıl temizlenir?
  • Deri cüzdan renk seçimi?
  • vb.

Bu tür içeriklere cevap veren blog içeriklerimiz, rakipler bu konularda yetersiz kaldığı için pogo sticking ile bize gelecektir. Bu da rakiplerden hem trafik, hem de potansiyel müşteri kazanmamız demek. Bu davranış ne kadar fazla olur ise, içeriğimiz de daha yukarılara çıkacaktır. Blog tarafındaki bu artış zamanla e-ticaret tarafımıza da yansıyacaktır, çünkü seo bir bütündür, domain otoritesi kavramı bunun için vardır.

Empati kurarak kelime bulmayı vurguladım, sebebi ise araçlara o kadar bağlıyız ki, tıpkı bir inşaat mühendisinin paket hesap programlarına bağlı kalmaması gerektiği, bir hackerin sosyal mühendislik yapabilmesi gibi, seo da bir mühendisliktir ve sadece araçlar ile bir yere varamayız. Sosyal mühendislik de lazım, kendimizi kullanıcı yerine koyabilmemiz lazım. Emin olun o zaman pek çok aracın size veremediği çok orjinal kelime ve içerik fikirleri bulacaksınız =) Size trafik getirecek, ve de 0 rekabet olan kelimeler 🙂

Yukarıda verdiğim örnek, dediğim gibi bizzat bu tekniği ve yaklaşımı uyguladığımız ve çok başarılı sonuç aldığımız bir siteye aittir.

TO Sizi Vezir Eder, Pogo Sticking Rezil Eder!

Değerli dostlar, bu işin çok basit iki ayağı vardır.

İlk ayağımız, Google sonuçlarında tıklanma oranımızdır. Bir defa bunu sağlamamız lazım, o nedenle seo title ve metalarımız, zengin sonuçlarımız, TO arttırıcı şekilde olmalıdır.

Bir durum örneği vereceğim, kesin hatırlayacaksınız. “İlk sayfaya çıktım sonra hemen düştüm! Sitem çok yeni, bir bakıyorum ilk sayfadayım, bir bakıyorum hiç yokum, hangisi gerçek sonuç”?

Hatırladınız değil mi bunu :)Evet, Google her siteye kısmi sonuçlarda şans verir. Bu şansın akibetini TO değeriniz belirler. Vasat bir arama sonunu görünümünüz var ise geçmiş olsun, şansı teptiniz demektir. Ancak başarılı bir görünüm ile yüksek TO alırsanız işte o zaman ikinci aşamaya hoş geldiniz!

İkinci ayağı neydi? Yukarıda uzun uzun anlattığımız pogo sticking mevzusu. Kullanıcıya aradığını vereceksiniz dostlar. Google’un sezgisel algoritması ister ki, ben kullanıcı ne arıyor bunu bileyim, sayfa ne veriyor bunu bileyim, arananı veren sayfayı yukarıda göstereyim. Bunu hep başaramıyor olsa bile, her geçen gün daha çok başarıyor. Uzun vadede kalıcı bir başarı için pogo sticking yaşamaktan, yani kullanıcıları hızlı bir şekilde arama sonuçlarına geri döndürmekten kaçınınız. Günü kurtarmaya çalışıp, sırf 2-3 fazla trafik almak için içeriğiniz ile alakasız kelimelere oynamayınız.

Pogo Sticking – Bounce Rate Farkı

Bu iki kavram çok karıştırılır. Bounce Rate yani hemen çıkma oranı, trafiğin sitenizden çok hızlı çıkmasıdır. Pogo sticking bunun bir alt dalıdır ama bounca rate çok daha genel bir tabirdir. Örneğin sitenizde yazılımsal hata vardır, ya da kullanıcı girer girmez aradıgını görür, ya da okumaktan vazgeçer kapatır vs. bunlar hemen çıkma demektir. Ancak bir davranışın pogo sticking olması için, kullanıcının sizden geri dönerek arama sonuçlarına bakmaya devam etmesi demektir.

Verdiği sinyaller de farklıdır. İkisi de çok kötü sinyal verse de sinyalin anlamı farklıdır. Bounce rate der ki : “Bu site kalitesiz, hemen çıktım” ancak net bir sebep sunmaz. Pogo sticking ise çok net bir sebep sunar : “Aradıgımı vermiyor, o nedenle sonuçlara dönüyorum ve aramaya devam ediyorum.”

Burada sonlandırıyorum makaleyi dostlar, sanırım artık mantığını anladığınıza göre, gelen kullanıcıyı geri zıplatmazsınız =)

Bol SEO ‘lu günler

Yazar Avatarı
Merve Gülşah Özdemir

Merve Gülşah Özdemir, Backlinkmatik şirketinde satış ve pazarlama uzmanı olarak çalışmaktadır. Dijital pazarlama sektöründe 5 yıldan uzun süre deneyime sahiptir. 2 yılı aşkın süredir off-page SEO alanında, tanıtım yazısı ve backlink alanında çalışmakta olup; bu alanlardaki bilgi ve deneyimlerini blog yazılarında paylaşmaktadır.

Yazarın Tüm İçerikleri

Sosyal Ağlar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir