SEO ‘da Disallow ve Disavow Ne İşe Yarar, Farkı Nedir?
Bugün çok fazla karıştırılan iki seo teriminden bahsedeceğim ve irili ufaklı hatalar yapmamak adına farklarını anlatacağım. Keyifli okumalar!
Disallow ve Disavow terimlerinin çok fazla karıştırıldığını pek çok müşterim ile olan diyaloglarımda farkettim. Bu iki terminin farkını anlamak adına önce İngilizce’de ne anlama geliyor bakalım:
Evet, anlam olarak farklı olduğunu görüyoruz disallow “izin vermemek” iken, disavow “reddetmek” anlamına gelmektedir.
Şimdi nerelerde nasıl kullanıyoruz, bunlardan bahsederek bu ayrıma noktayı koyalım.
Disallow Nedir, Ne İşe Yarar?
Disallow, robots.txt dosyamızda arama motorlarının taramasını istemediğimiz sayfalar için kullandığımız bir komuttur. Yani bu komut ile, arama motorlarının sitemizdeki kendi sayfalarımızı taramasına izin vermiyoruz. (disallow = izin vermemek) Daha detaylı anlatım : Robots.Txt Dosyanızda Bu Hatayı Yapmayınız
Disallow örnek kullanımı :
Burada, arama motorlarının /wp-admin/ uzantılı sayfaları taramasına izin vermiyoruz (allow ile verilenler hariç)
Disavow Nedir, Ne İşe Yarar?
Disavow ise, Google disavow tools aracılığı ile, bize başka sitelerden gelen backlinkleri reddetmemize yarayan aracın, ve bu araca yüklediğimiz .txt dosyasının adıdır.. (disavow = reddetmek) Disavow konusunda daha detaylı bilgi isteyenler de şuradan buyursunlar : https://www.instagram.com/p/Cs24DlaIVxb/
Disavow örnek kullanımı :
Her bir satırda listelediğimiz Domain: siteadi.com komutu ile, bu domainlerden gelen tüm backlinkleri reddettiğimizi Google’a bildiriyoruz, ve bu linklerin olumsuz etkilerinden korunuyoruz.
Sonuç :
Görüldüğü üzere, birbirine çok yakın olan ve birbiri yerine kullanılan bu iki terim aslında bambaşka şeyler. Birisi kendi sitemizdeki sayfalarımız, yani iç seo ile alakalı bir tarama engelleme komutu iken, ötekisi başka sitelerden gelen linkler, yani dış seo çalışmaları kapsamında vacklink reddetmeye yarayan bir araçtır. Kullanım amaç ve şekilleri tamamen farklıdır.
Başka bir makalede görüşmek dileği ile, hoşçakalın!