SEO Blogu

SEO Vaka Analizi 1 : Metaların Gücü

SEO Vaka Analizi 1 Metalarin Gucu

İlk seo vaka analizi paylaşımımızla karşınızdayız. Bundan sonra ayda en az bir vaka analizi paylaşmaya çalışacağız; o halde başlayalım :

 

Yaklaşık bir buçuk ay önce başladığımız bir e-ticaret web sitesindeki grafik değişikliklerini aşağıda inceleyebilirsiniz. Bu %100’lük artışın nasıl basit bir şekilde elde edildiğini anlatacağız.

 

SEO Vaka Analizi – SEO Metalarının Gücü

seo vaka analizi

  1. E-ticaret alanında, sektörden sektöre değişiklik gösterse de, odaklanılması gereken ana sayfalar genellikle ürün kategorileridir. Biz de bu yönde hareket ettik ve her ürün kategorisi için ve de potansiyeli yüksek bazı ürün detay sayfaları için, detaylı alt kelime, SERP ve rakip analizleri gerçekleştirdik. Bu analizler sonucunda anahtar kelime odaklı meta ve içerik şablonları oluşturduk ve sayfaların kullanıcı deneyimi ile teknik SEO eksikliklerini belirledik.
  2. Hazırlamakta olduğumuz içerik şablonları ile ilgili editörümün çalışmaları devam etmektedir ve henüz tamamlanmamıştır. Bu süreçte, SEO metalarını acilen güncelledik. Çünkü içerikler hazırlanana kadar, sadece meta revizyonlarının etkisini ölçebilecektik; ve de bugün itibariyle ölçümleri sizle paylaşacağız.
  3. Sitenin marka aramalarından dolayı var olan domain otoritesi, sitenin kötü durumda olmasına rağmen belirli bir trafik almasını sağlıyordu. Ortalama pozisyon 18.5 civarında iken, resimde göreceğiniz 700 civarı trafik büyük ölçüde marka aramalarından kaynaklanıyordu.
  4. Yapılan meta revizyonları, tek başına sitenin pozisyonunu ortalama 10.7’e yükseltti ve trafik miktarını yaklaşık iki katına çıkardı. Bu, marka aramalarının dışında, marka adı içermeyen yalın anahtar kelimelerden de artan gösterim ve trafik sayesinde mümkün oldu.
  5. Görsele bakarken dikkat ettiniz mi? CTR’de bir değişiklik olmadı. Bu tür durumlarda verileri sağlıklı bir şekilde yorumlamak için kapsamlı ve bütünsel bir değerlendirme yapılmalıdır. Örneğin daha önce hiç trafik almayan bir site olsaydı, böyle bir trafik artışı için CTR’de önemli bir artış beklerdik. Ancak bu site az sayıda kelime üzerinden (ve de yüksek oranda marka aramalarından) kayda değer bir trafik almaktaydı, çoğunlukla marka aramalarından.

Bunu daha iyi anlamanız için aşağıda başka bir sitemizin istatistiklerini paylaşacağız, orada henüz pozisyon artışımız yok fakat orada da serp iyileştirmeleri ile ciddi bir TO artışı yakaladık, bu da aynı şekilde iyi bir trafik artışını getirdi.

 

TO – Trafik artışı ilişkisine basit bir  örnek verelim

 

Br kelimede 3 pozisyondan 100 ya da 200 trafik alabilirsiniz, aradaki 100 trafiklik fark, sizin arama görünümünüzün ne kadar harekete geçirici ve tıklatabilir olması ile alakalıdır. Otorite ile sıralama yakalarsınız, fakat kötü bir arama görünümü ile tıklamayı 4. sıraya kaptırabilirsiniz.

 

 SEO Vaka analizindeki projemize geri dönelim :

 

İçerikler tamamlandıktan sonra, sayfa içerik ve teknik SEO iyileştirmeleri yaparak siteyi daha iyi bir konuma taşımayı hedefliyoruz. Sonraki aşamada, 5-10. Pozisyonlarda yer alan kelimelere yönelik tanıtım yazısı desteğinde bulunacağız; şuan için backlink çalışmalarına daha çok otorite artışı amaçlı başladık..

 

Bu konuyla ilgili şöyle bir soru aldık farklı bir platformdan :

Meta dediğiniz şey site başlığı, açıklaması ve index, no-index etiketleri gibi şeyler mi? Eğer öyleyse Yoast kullandığım için kendisi ekliyordur herhalde, eğer farklı bir şey ise bende eklemek istiyorum :d

Paylaşım için teşekkürler hocam.

Bu soruyu, direkt bu vaka analizi makalesinde yanıtlamak istedik çünkü konumuzla da ilişkili.

SEO’da Neden Başarısız Oluyoruz?

SEO’da başarısız olmanın veya anlık çözümler sunan SEO uzmanlarına gereksiz yatırım yapmanın temel nedeni, bu konudaki yanlış bakış açısından kaynaklanmaktadır. Sunmuş olduğumuz hizmetlerin fiyatları bazen yüksek görülebilir, bu nedenle de şimdilik dış SEO kalsın iç SEO yapalım gibi teklifler alıyoruz.

 

Ancak SEO’nun iç ve dış bileşenleri bir bütün olarak ele alınmalıdır. İç ve dış SEO’nun ayrı ayrı ele alınması mümkün değildir. Rakiplerinizi, kelimelerinizi, SERP’leri ve diğer off-page kriterleri detaylı bir şekilde analiz etmeden, iç SEO’da neyi güçlendireceğimi ve iyileştireceğimi nasıl bilebilirim?

 

Bu tür yaklaşımlar, dış SEO’yu backlinkten ibaret görenlerindir. 500 liraya iç seo yapan adam zaten saydığım kriterlere bakmaz, eklenti yükler, pcsinden standart ayarları import eder kafasına göre metaları geçer. çok çok 5-10 dk ayırır yüzeysel bir analiz yapar.

 

Bahsettiğimiz metaları girmek toplamda yaklaşık 20-25 dakika sürdü (40’dan fazla sayfa için, Excel’den kopyala/yapıştır yöntemiyle). Ancak bu metaları doğru bir şekilde girebilmek için gerekli analizi yapmak ve Excel’de şablonumu hazırlamak 1-1,5 günümüzü aldı.

 

SEO Bileşenleri

SEO’nun bileşenlerini şu şekilde ayırabiliriz:

  • %30 analiz
  • %60 analitik yorumlama
  • %10 uygulama

Genellikle otomatik eklentilerin veya düşük maliyetle yapılan işlerin kapsadığı yalnızca bu sürecin %10’luk kısmıdır ve başarısı da bu oranda olur.

 

İlerleyen zamanlarda bu site ile ilgili gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz. Bir sonraki paylaşımlarda görüşmek dileği ile

 

 

Yazar Avatarı
Aykut Özdemir

Backlinkmatik platformunun kurucusu ve yöneticisidir. 15 yılı aşkın dijital pazarlama deneyimine sahiptir. 5 yılı aşkın süredir profesoynel SEO hizmetleri sunduktan sonra, dijital pazarlama alanında kendi girişimlerine odaklanmıştır. Backlinkmatik platformu ile, backlink ve tanıtım yazısı piyasasına farklı bir soluk getirmeyi ve katkı değer sunmayı hedeflemektedir. Dijital pazarlama alanındaki bilgi ve deneyimlerini fırsat buldukça blogları aracılığı ile sektördeki takipçileri ile paylaşmaktadır.

Yazarın Tüm İçerikleri

Sosyal Ağlar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir